آشنایی با شیرینی سنتی ایلامی‌ها در شب یلدا


پایگاه خبری لقمه: ایلامی‌ها علاوه‌ بر آیین معمول شب یلدا، شرینی سنتی مخصوصی دارند که برای این شب آن را آماده می‌کنند و این شیرینی که «کله‌کنجی» نام دارد، در فهرست میراث ناملموس ایلام به ثبت رسیده است.

 به گزارش پایگاه خبری لقمه، «کُله‌کنجی» یا «کله کنجد» شیرینی مقوی و سرشار از انرژی ایلامی‌هاست که به بهانه تهیه آن خانواده‌ها گردهم جمع می‌شوند تا آن را برای طولانی‌ترین شب سال آماده کنند. مواد اصلی تهیه آن، کنجد و خرمای خشک «زی»، نوعی خرمای محلی است که بعد از تفت دادن آن‌ها را باید به وسیله «چالِگ و میه‌کوت» که آن هم از عنصر ناملموس ثبت شده ایلامی‌هاست، کوبیده شود. 

 
کوبیدن خرما و کنجد در «چالِگ و میه‌کوت» سخت‌ترین قسمت تهیه این شیرینی است که به قدرت زیاد نیاز دارد، باید کنجدها در این هاون چوبی بزرگ به قدری کوبیده شود تا روغن آن آزاد شود. سپس خرما و کنجد را که طی چندین ساعت کوبیدن با یکدیگر خوب مخلوط شده است، به شکل دایره درمی‌آورند. برای تهیه این حلوا یا شیرینیِ محلی از شاه‌دانه، زنجبیل، دارچین و خلال پسته و بادام هم استفاده می‌کنند. 
 
مهارت تهیه «کله‌کنجی» در سوم تیرماه سال ۱۳۹۹ به شماره ۲۱۲۲ در فهرست آثار ناملموس به ثبت رسیده و بنا به گفته رائد ناصری‌فر ـ معاون میراث‌فرهنگی ایلام ـ برای پاسداری از آن مستندی با همکاری صدا و سیما تهیه شده است. همچنین به عنوان محصول سنتی ایلام در بسته‌های استاندارد در بازارهای این استان به مردم و گرشگران به فروش می‌رسد.  
 
 
«چالِگ و میه‌کوت» از چوب درخت بلوط در سایز بزرگ توسط بومیان ایلام ساخته می‌شود، که کاسه آن که «چالگ» نام دارد حدود نیم‌متر است و دسته آن با نام «میه‌کوت» و شکل چکش است، حدود یک متر ارتفاع دارد. شیوه ساخت «چالِگ و میه‌کوت» با شماره ثبت ۱۹۸۳، پنجم تیرماه سال ۱۳۹۸ در فهرست آثار ناملموس به ثبت رسیده است. 
 
معاون میراث‌ فرهنگی ایلام همچنین از برگزاری مراسم یلدا در قلعه والی این استان به ایسنا خبر داد و گفت که بناست به مناسبت شب چله در این قلعه تاریخی سفره یلدا برپا کنند و آیین‌های محلی یلدا (چله) را که به تازگی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است، جشن بگیرند. 
 
گلزار مولایی ـ کارشناس تغذیه ـ درباره این شیرینی محلی ایلام به ایسنا گفته است: «کله‌کنجی» یکی از شیرینی‌های مخصوص ایلام است که از ترکیب خرما، گردو و روغن کنجد در قالب‌های مختلفی بر سر سفره یلدا گذاشته می‌شود و دارای منبع غنی امگا ۶، پروتئین، فیبر و ویتامین است که طبعی گرم دارد و سرشار از  انرژی است. مصرف تنقلات، آجیل‌ها و مغزها به‌عنوان موادی که طبع گرم دارد و از سوی دیگر هندوانه، خرمالو و خیار که طبعی سرد دارد موجب ناسازگاری دستگاه گوارش می‌شود، بنابراین توصیه می‌شود در شب یلدا به این موضوعات توجه شود.

 

 

خبرنگار: آزاده فضلی

 

 

بازگشت به صفحه نخست


نقل از :ایسنا

کد: 15041 تاریخ نشر: ۱۴۰۱ جمعه ۲۵ آذر بازدید: 1157 ساعت: 2:31 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 هشدار وزارت بهداشت: این خوراکی‌ها برای صبحانه ممنوع‌اند! ۱۴۰۴ پنج شنبه ۳ مرداد
2 گسترش تولید ماشین‌آلات صنایع غذایی در یک شرکت دانش‌بنیان ۱۴۰۳ سه شنبه ۶ آذر
3 محاسبه وزن جعبه با شیرینی کم‌فروشی است ۱۴۰۲ شنبه ۱۹ فروردين
4 درباره ویژگی‌های زولبیا و بامیه سالم بیشتر بدانید ۱۴۰۲ شنبه ۱۹ فروردين
5 روزه‌داران مصرف شیرینی را کاهش دهند/ زولبیا بامیه ممنوع!؟ ۱۴۰۲ شنبه ۱۲ فروردين
6 طرز تهیه مسقطی انار برای شب یلدا ۱۴۰۱ چهارشنبه ۳۰ آذر
7 تارت خرمالو را اینگونه برای یلدا تهیه کنید ۱۴۰۱ چهارشنبه ۳۰ آذر
8 شیرینی هایی که شما را زشت می کنند! ۱۴۰۱ دوشنبه ۲۸ آذر
9 طرز تهیه کوکی انار برای شب یلدا ۱۴۰۱ سه شنبه ۲۲ آذر
10 طرز تهیه چیز کیک انار برای شب یلدا ۱۴۰۱ شنبه ۱۹ آذر


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی
شما کدام غذای نذری را بیشتر دوست دارید؟
 




عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  صبحانه را جدی بگیرید ‌یک متخصص تغذیه در کردستان گفت: صبحانه وعده‌ای است...

  آشنایی با شایع‌ترین روش‌های انتقال هپاتیت C یک فوق تخصص گوارش و کبد، شایع‌ترین راه انتقال هپا...

  درباره سوپ های آماده چه می دانید؟ آیا تا به حال سوپ‌های آماده یا نیمه آماده‌ای را که...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

آویشن چاشنی معطر و ضدعفونی‌کننده گیاه آویشن کلکسیونی از خواص مفید برای سلامت بدن و حاوی انواعی از املاح معدنی و ویتامین‌ها است که برای تامین انرژی بدن و تقویت حس سلامتی سودمند هستند.
توصیه های طب سنتی در دوران بارداری بارداری، دوران سرنوشت سازی برای جنین و مادر است و باید به اصول تغذیه‌ای و بهداشتی این دوران توجه شود.
باشگاه توسعه کسب و کار یونسکو ادعای سرطان زا بودن کلوچه نادری را رد کرد به دنبال انتشار خبری در رسانه‌های فارسی زبان بیگانه مبنی بر سرطان زا بودن محصولات کلوچه نادری به نقل از یک نشریه آلمانی، پس از بررسی‌ها و آزمایشات لازم، سلامت این محصول، بار دیگر تایید شد.
چگونه شکم خود را کوچک کنیم؟ چربی های دور کمر و ظاهر بدی که این چربی های اضافه به ترکیب بدن می دهند، ممکن است برای بسیاری از افراد آزار دهنده باشند. احتمالاً همه افراد دوست دارند کمری باریک، زیبا و منعطف داشته باشند. چنین خصوصیاتی علاوه بر اینکه نشان سلامتی فرد به حساب می آیند، مسلماً در ترکیب بندی بدن هم تاثیر گذار خواهند بود.