راهکارهای جلوگیری از بیماری باکتریایی نواری گندم


پایگاه خبری لقمه: عضو موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی، با بیان اینکه هنوز برآورد دقیقی از خسارات وارده بیماری باکتریایی نواری گندم وجود ندارد، نحوه جلوگیری از شیوع آن را در کشور تشریح کرد.

به گزارش پایگاه خبری لقمه ، علی علیزاده علی آبادی، باکتری شناس بخش بیماری شناسی گیاهی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی درباره شیوع غیرمترقبه بیماری باکتریایی نواری گندم در برخی نقاط کشور و بروز خسارت های زیادی که این بیماری به مزارع گندم وارد کرده بود، اظهار داشت: متأسفانه در سال زراعی گذشته در بسیاری از مزارع گندم استان‌های مهم و گندم‌خیز کشور مانند لرستان، کرمانشاه، همدان، زنجان، خراسان رضوی، فارس و جنوب کرمان (منطقه ارزوئیه) بیماری باکتریایی نواری غلات به‌شدت شیوع پیدا کرده بود و میزان آلودگی در حدی بود که به تولید محصول خساراتی وارد کرد.

 
وی افزود: در حال حاضر، تخمین دقیقی از میزان خسارت وجود ندارد؛ ولی در مزارع آلوده گندم در استان‌هایی که نام برده شد، به نظر می‌رسد میانگین خسارت حدود ۱۰ درصد بوده است.
 
باکتری شناس بخش بیماری شناسی گیاهی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی با بیان اینکه در این زمینه مطالعاتی در دست اقدام است تا میزان خسارت های وارده به طور دقیق مشخص و اطلاع رسانی شود، ادامه داد: مستندات موجود نشان می دهد این بیماری درسالهای گذشته هم در مزارع کشور وجود داشته و این بیماری گیاهی باکتریایی درحد مشاهده بر روی برخی بوته ها دیده می شده و خسارت آن هرگز به آستانه زیان اقتصادی نزدیک نمی شد؛ اما سال گذشته این آلودگی خسارت زیادی به مزارع گندم کشور وارد کرد به طوری که  ابعاد آن هیچ وقت به این میزان وسیع نبوده و سال گذشته آن را به صورت یک بحران شاهد بودیم.
 
 علیزاده، درخصوص عواملی که سال گذشته منجر به طغیان این بیماری گیاهی درکشور شده بود بیان داشت : علل متعددی را می توان برای آن عنوان کرد، آنچه به نظر ما از علل اصلی طغیان این بیماری است عبارتند از بارندگی‌های بهاره در مناطق مختلف که این امر محیط مناسبی را از لحاظ رطوبت و حرارت برای گسترش بیماری ایجاد می‌کند، وجود دمای مطلوب یعنی حدود ۲۶ درجه سانتی‌گراد درفصل بهار و بارندگی در اکثر نقاط کشور یکی دیگراز این عوامل می تواند باشد.
 
باکتری شناس بخش بیماری شناسی گیاهی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی افزود:  گسترش سیستم‌های آبیاری بارانی در مزارع گندم را هم می توان یکی دیگر از این عوامل ذکر کرد. همچنین می توانم از کاشت ارقام نسبتاً حساس به این بیماری (مانند رقم میهن، پیشگام) که این ارقام و سایر ارقام مرسوم هرگز نسبت به این بیماری مورد ارزیابی قرار نگرفته‌اند یاد کنم و آلودگی احتمالی بذور مصرفی در سال گذشته هم می تواند از عوامل گستردگی این بیماری گیاهی باشد.
 
وی درخصوص احتمال جابجایی این بیماری توسط بذور مختلف و اقدام برای رفع نگرانی دراین زمینه متذکر شد: آلودگی بذر هم می تواند یکی از عوامل تکثیراین بیماری گیاهی باشد. به همین دلیل در حال حاضر نگرانی‌هایی برای تأمین بذر عاری از آلودگی، برای همه کشاورزان در مناطق مختلف، اعم از آلوده و غیرآلوده، وجود دارد. اما مساله نگرانی کشاورزان از این آلودگی گیاهی یک نگرانی موجهی است که نیازبه آموزش و آگاهی سازی بهره برداران دارد.
 
علیزاده با بیان اینکه تاکنون ضمن ابلاغ به همه استانها، چندین جلسه هماهنگی هم در این ارتباط برگزار شده است، اضافه کرد: ما از طریق روش های آموزشی به بهره برداران متذکر شده ایم که در تهیه بذر گندم برای سال آینده شان، آلودگی به این بیماری را مدنظر قرار دهند و مزارع بذری آلوده به این بیماری، از گردونه تهیه بذر خارج شوند؛ ضمن اینکه کمبود بذر استان‌های آلوده از منابع بذور سالم و مازاد سایر استان‌ها برطرف شود.
 
این دانشیار و باکتری شناس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی افزود: علاوه بر تلاش برای تدارک بذر سالم، عوامل دیگری مانند آموزش و  نظارت بر ثبت گواهی بذر و نهال  نیز باید مورد تاکید باشد؛ ضمن اینکه هم اکنون مهم‌ترین و مبرم‌ترین نیاز فعلی استان‌های آلوده به این بیماری گیاهی، آشنایی همه کارشناسان تولید با آن است که به همین منظور تاکنون، چند کارگاه‌های آموزشی برای آشنایی با این بیماری و نحوة مدیریت آن، برای کلیه  کارشناسان مرتبط اعم از کارشناسان حفظ نباتات، ثبت گواهی بذر، ناظران مزرعه، کلینیک‌های گیاه‌پزشکی و گندم‌کاران نمونه بذری برگزار شده است.
 
علیزاده توصیه هایی را به کشاورزان برای پیشگیری از آلودگی مزارع شان به این بیماری ارائه کرد و گفت: کشاورزان و بهره برداران باید به این بیماری اهمیت بدهند و به محض دیدن علایم بیماری، کارشناسان استانی را درجریان بگذارند. همچنین ما برای افزایش آگاهی کشاورزان یک بروشور در مورد این بیماری تهیه کرده‌ایم که طی هفته‌های آینده در استان‌ها پخش خواهد شد.
 
وی اضافه کرد: کشاورزان حتماً سعی کنند از سلامت بذر خود و از عاری بودن آن از این بیماری مطمئن شوند؛ چرا که راه اصلی و مهم انتقال این بیماری بذر آلوده است؛ ضمن اینکه به هیچ وجه کاه و کلشی از محصولات سال‌های قبل در مزرعه باقی نمانده باشد و همه آنها کاملاً به زیر خاک رفته و پوشیده شده باشند. همچنین کشاورزان باید  بدانند که آبیاری بارانی باعث شیوع و گسترش بیشتر بیماری می‌شود.

شما هم می توانید در انتهای همین مطلب نظرتان را با دیگران در میان بگذارید.

 بازگشت به صفحه نخست

 


نقل از :مهر

کد: 11467 تاریخ نشر: ۱۳۹۶ چهارشنبه ۱۱ مرداد بازدید: 1958 ساعت: 10:23 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 تاثیر ویتامین B۳ در کاهش خطر مرگ ناشی از کبد چرب ۱۴۰۲ چهارشنبه ۲ اسفند
2 معرفی 4 گونه جدید بیماری سیب را به دنیا توسط محقق ایرانی ۱۴۰۲ دوشنبه ۲۹ آبان
3 درمان پوکی استخوان به لطف تلاش دانش بنیان‌های ایرانی ۱۴۰۲ دوشنبه ۲۲ آبان
4 تشخیص آنفلوانزا و سرماخوردگی سخت است ۱۴۰۲ شنبه ۱۵ مهر
5 تقاضای یک فوق تخصص کلیه/ مردم از خوردن غذاهای پر نمک اجتناب کنند ۱۴۰۲ يکشنبه ۲۶ شهريور
6 رژیم غذایی برای رفع کبد چرب و کاهش وزن ۱۴۰۲ يکشنبه ۱۲ شهريور
7 مقابله با عفونت ریه با این سبزیجات ۱۴۰۲ پنج شنبه ۲ شهريور
8 ارتباط آلودگی هوا با مقاومت آنتی بیوتیکی ۱۴۰۲ پنج شنبه ۱۹ مرداد
9 هشدار نسبت به شیوع بیماری های روده ای همزمان با گرم شدن هوا ۱۴۰۲ شنبه ۲۴ تير
10 توصیه های جدی سازمان دامپزشکی در مورد تب کریمه کنگو ۱۴۰۲ يکشنبه ۴ تير
11 کدام بیماری‌ها با جراحی چاقی درمان می‌شوند؟ ۱۴۰۲ يکشنبه ۲۸ خرداد


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:  
پست الکترونیکی:  
نظر شما:  
کد امنیتی:

 


نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :  
 

  مصرف زیاد زرده تخم مرغ باعث سکته قلبی می‌شود لقمه: مطالعات جدید محققان کانادایی نشان داد که مصر...

  تغذیه مادر با فست فود در تشدید کولیک شیرخوار موثر است فوق تخصص گوارش کودکان گفت: تغذیه مادر با غذاهای مح...

  چقدر در روز میوه خشک بخوریم پایگاه خبری لقمه: میوه های خشک رایحه کمتری نسبت به...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت