توصیه‌ها و هشدارهای تغذیه‌ای در مسافرت


اسهال مسافرتی یکی از آن بیماری‌هایی است که هر مسافری را تهدید می‌کند.

به گزارش لقمه، با دكتر شروین شكوهی، متخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری و استاد دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، در همین رابطه گفت‌وگو کردیم.


علت شیوع اسهال در فصول گرم سال چیست؟

اسهال و مسمومیت‌های غذایی از شایع‌ترین بیماری‌های فصل گرم هستند. علت اسهال‌های عفونی حاد، عوامل بیماری‌زا مانند باکتری‌ها، ویروس‌ها و انگل‌ها هستند و اغلب این اسهال‌ها با تب، درد شکم و استفراغ بروز می‌کنند. بیشتر عوامل عفونی ایجادکننده اسهال از راه دهانی و مدفوعی منتقل می‌شوند یعنی اگر انسان سالم آب یا غذای آلوده به ارگانیسم بیماری‌زا را مصرف کند، میکروارگانیسم‌ها وارد دستگاه گوارشش می‌شوند و بیماری‌های مختلفی ایجاد می‌کنند بنابراین از آنجا که عوامل این بیماری از طریق دهان وارد بدن می‌شوند، بهترین راه مقابله با آن، رعایت بهداشت تغذیه‌ای است.

كدام گروه از افراد بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری هستند؟

مسافران. شاید تا به‌حال عبارت «اسهال‌های مسافرتی» را شنیده باشید. افراد زیادی در مسافرت دچار اسهال عفونی حاد می‌شوند که شایع‌ترین عامل آن باکتری‌های موسوم به باسیل‌های گرم‌منفی مثل ای‌کولای هستند. معمولا بیشتر مسافرت‌ها در زمان تعطیلات بهار و تابستان كه گرمای هوا باعث رشد بهتر و بیشتر این میکروب‌های بیماری‌زا و ایجاد اسهال می‌شود، انجام می‌شوند. در مصرف‌کنندگان مواد غذایی خاص مثل همبرگر نیم‌پز، کالباس، سبزی‌های خام، تخم‌مرغ، ماهی و سایر فرآورده‌های دریایی خام و... احتمال ابتلا به اسهال بیشتر است. به همین دلیل باید حتی‌الامکان مواد غذایی را پخته مصرف و مواد غذایی‌ای مثل سبزی‌های خام را قبل از مصرف به دقت گندزدایی كرد. علاوه بر این، كودكان مهدکودکی، مدرسه‌ای و افرادی كه دسته‌جمعی كنار هم زندگی می‌كنند مثلا در محیط خانواده، پادگان‌ها و... بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری هستند زیرا به دلیل تماس نزدیک و مداوم، احتمال آلودگی‌شان بیشتر است و بعضی عوامل عفونت اسهالی به راحتی بین آنها انتشار می‌یابد پس رعایت بهداشت و ضدعفونی کردن تمام لباس‌ها و ملحفه‌ها حتی کف زمین و دیوارها و ظروف غذاخوری در این محیط‌ها الزامی است. احتمال ایجاد عوارض اسهال در سالمندان، خردسالان و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند یا به بیماری‌های مزمن زمینه‌ای مانند نارسایی کلیوی دچار هستند نیز بیشتر است. وقتی این افراد به اسهال مبتلا می‌شوند، به مراقبت بیشتری نیاز دارند.

آیا می‌توان برای رفع این مشكل آنتی‌بیوتیك مصرف كرد؟

به‌هیچ‌وجه! مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک برای درمان اسهال، به‌خصوص هنگامی که اسهال با تب همراه باشد، صحیح نیست زیرا درمان هر اسهالی به آنتی‌بیوتیک نیاز ندارد. گاهی مصرف خودسرانه این دارو مشكلات را بیشتر هم می‌كند و دوره اسهال را طولانی‌تر.

مصرف داروهای كندكننده حركات دستگاه گوارش چطور؟

استفاده از داروهای ضداسهال، حرکات روده را کند می‌کند که ممکن است به دنبال کندشدن حرکات روده، تعداد میکروب‌ها افزایش ‌یابد و مشکلات جدی‌تری برای فرد به وجود آید بنابراین باید از مصرف خودسرانه‌ داروهای ضداسهال پرهیز کرد.

برای درمان اسهال باید محدودیت غذایی داشت؟

برخی به اشتباه در مسمومیت‌های غذایی و اسهال‌‌های ناشی از آن، محدودیت‌های ویژه غذایی را توصیه می‌کنند در حالی که هنگام بروز مسمومیت‌های غذایی، سیستم گوارشی در شرایط بحرانی به سر می‌برد و به مواد ‌غذایی بهتری احتیاج دارد. البته باید مواد غذایی سبک مصرف شود.

کی برویم دکتر؟

در بیشتر موارد اسهال و استفراغ خودبه‌خود بهبود می‌‌یابند اما چنانچه فرد دچار نشانه‌های کم‌آبی شدید (ضعف و بی‌حالی شدید، احساس سر گیجه یا سبکی سر، کم شدن حجم ادرار و...)، همراهی اسهال با استفراغ مکرر و عدم تحمل مایعات خوراکی، پایدار ماندن یا بدتر شدن علایم پس از 1 تا 2 روز، وجود خون در اسهال و همراه بودن تب بالا و درد شدید شکم است، حتما باید به پزشك مراجعه كند. همچنین اگر بالای 50 سال سن دارید و اسهال همراه با دردهای شدید شکمی یا در حال مصرف کورتون یا سایر داروهای تضعیف‌کننده سیستم ایمنی است. به علاوه، اسهال در بیماران دچار نقص ایمنی نیز باید جدی گرفته شود. اگر کودک دچار اسهال شد، فراموش نکنید اسهال ویروسی به ظاهر ساده، هنوز هم شایع‌ترین علت مرگ‌ومیر کودکان است چون خردسالان به سرعت حجم آب بدن خود را از دست می‌دهند.

 مهم‌ترین اقدام‌های درمانی در کودک مبتلا به این مشکل چیست؟

مهم‌ترین درمان در زمان ابتلا به اسهال جبران الكترولیت‌‌های از دست رفته بدن یعنی پیشگیری از کم‌آبی و درمان آن است بنابراین فرد مبتلا باید مایعات فراوان شامل سرم خوراکی ORS، دوغ، سوپ سبزیجات و... مصرف كند. اگر کودک شیرخوار باشد، ادامه شیر مادر ضروری است.

و اگر با این اقدامات درمان نشد، باید چه‌کار کنیم؟

در این صورت برای بررسی کودک از نظر ابتلا یا عدم ابتلا به مشکلات انگلی باید بررسی‌های تکمیلی انجام شود.

برای پیشگیری از ابتلا به عفونت‌های اسهالی چه‌کار کنیم؟

برای پیشگیری از بروز عفونت‌های اسهالی، باید مدام دست‌های خود را بشویید. آب آشامیدنی تصفیه شده بنوشید و از دستفروشان و مکان‌های غیربهداشتی نوشیدنی یا غذا نخرید. گوشت و غذای دریایی خام یا نیم‌پز نخورید و حتما میوه و سبزی‌ها را قبل از مصرف بشویید. از مصرف میوه‌های از پیش پوست‌کنده و برش داده‌شده خودداری کنید. از آب تصفیه‌شده یا آب بطری برای خوردن یا مسواک زدن دندان استفاده کنید. یخ‌های قالبی نخرید و هر نوع غذا یا نوشیدنی لبنی غیرپاستوریزه هم نخورید.





بازگشت به صفحه نخست


نقل از :سلامت

کد: 4970 تاریخ نشر: ۱۳۹۲ سه شنبه ۵ شهريور بازدید: 3757 ساعت: 7:51 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 علائم ناشی از سندرم روده‌ تحریک‌پذیر را بشناسید ۱۳۹۶ سه شنبه ۱۴ آذر
2 جامع ترین راهنمای تغذیه ای برای بیماران اچ آی وی مثبت! ۱۳۹۶ جمعه ۱۰ آذر
3 خواص بی نطیر این میوه پاییزی و عوارض جانبی آن ۱۳۹۶ يکشنبه ۷ آبان
4 دفع سنگ کلیه با میوه ای سرشار از موادمغذی ۱۳۹۶ شنبه ۲۵ شهريور
5 موز را جایگزین این داروها کنید ۱۳۹۶ يکشنبه ۱ مرداد
6 شایع‌ترین بیماری عفونی در تابستان چیست؟ / بهترین روش شست شوی سبزیجات ۱۳۹۶ شنبه ۱۷ تير
7 آب هویج غیر بهداشتی سبب چه بیماری هایی می شود ۱۳۹۶ چهارشنبه ۱۴ تير
8 نوشیدن شیر به رفع یبوست کمک می کند؟ ۱۳۹۶ دوشنبه ۲۵ ارديبهشت
9 علائم «عدم تحمل لاکتوز» را بشناسید ۱۳۹۶ پنج شنبه ۲۴ فروردين
10 تغذیه بیماران PKUدر مواقع اضطراری ۱۳۹۵ يکشنبه ۲۱ آذر
11 ۱۰ عادت نادرست که مانع از هضم غذا می‌شود ۱۳۹۴ شنبه ۲۸ آذر


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  مهمترین علائم اختلالات تغذیه‌ای چیست؟ با توجه به تمرکز افراطی جامعه‌ آمریکا بر کمال‌گرا...

  بهداشت و تغذیه در سفر رعایت نكات بهداشتی در همه حال لازم است؛ اما دلیل ا...

  رژیمی برای شفاف سازی پوست استفاده از انواع کرم‌های شیمیایی آرایشی، می‌تواند...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

مهمترین عامل خطرزای سرطان پروستات دبیر علمی نخستین کنگره بین‌المللی نفرولوژی و اورولوژی گفت: اثر حفاظتی مصرف گوجه فرنگی (به‌ویژه به‌صورت پخته و رب گوجه فرنگی) در جلوگیری از سرطان پروستات به اثبات رسیده است.
برای پیشگیری از دیابت این مواد را جایگزین قند و شکر کنید پایگاه خبری لقمه: یک فوق تخصص تغذیه، توت خشک، انجیر خشک، خرمای خشک و مویز را بهترین منابع قندطبیعی عنوان و توصیه کرد: افراد استفاده از این مواد را جایگزین قند و شکر مصفی کنند.
۶ ترفند ارزان برای سفید شدن دندان‌ها پایگاه خبری لقمه: سفید کردن دندان با ۶ راهکار خانگی و بدون هر گونه ترفند گران قیمت و پر دردسر امکان پذیر است.
یخچالی خوشبو، تمیز و بدون برفک داشته باشیم یکی از لوازم ضروری در هر خانه ای یخچال است که همه افراد خانه با آن سرو کار دارند.از بچه ها که در آن به دنبال خوراکی می گردند تا خانم خانه که وظیفه سر و سامان دادن و نظافت آن را بر عهده دارد و البته وظیفه پر کردن قفسه های یخچال نیز به عهده مرد خانه است! بنابراین خیلی مهم است که این وسیله «همه گیر» به خوبی تمیز شده و از ظاهری خوب برخوردار باشد.