ماکارونی را جایگزین برنج کنید/ماکارونی چاق کننده نیست!


پایگاه خبری لقمه: کم پیش می‌آید که از صبح تا شب سر سفره یا میز غذا بنشینید و اثری از برنج مقابل‌تان نباشد؛ دانه سفید پرطرفداری که مدتهاست عادت غذایی ما ایرانی‌ها را تغییر داده و به یکی از گزینه‌های همیشگی دو وعده اصلی غذایی در کشورمان تبدیل شده‌است. برای باور این ادعا شاهد لازم نیست؛ فقط کافی است پای صحبت‌ آدم‌های دو سه نسل قبل بنشینید تا با گوش‌های خودتان بشنوید که برنج کجای سبدغذایی آنها قرار داشت.

به گزارش پایگاه خبری لقمه ، روزگار اقبال این عضو سفیدپوش خانواده گندمیان از راه رسیده است؛ اقبالی که مصرف سرانه برنج در کشورمان را به 40 کیلوگرم در سال رسانده و البته زنگ هشدار را هم برای خیلی‌ها به صدا درآورده است؛ مخصوصا متخصصان تغذیه که به خوبی با مزایا و مضرات این ماده غذایی آشنا هستند. شاید به همین خاطر است که به فکر جایگزینی مناسب برای این ماده غذایی افتاده‌اند و بین همه مواد غذایی ماکارونی را به عنوان جانشین انتخاب کرده‌اند.به همین بهانه پای صبحت‌های دکتر نیاز محمدزاده هنرور، متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران می‌نشینیم تا ببینیم چه تفاوت‌هایی بین این دو ماده غذایی وجود دارد و چطور می‌توان به جای پلو و چلوهای همیشگی ، ماکارونی مصرف کرد.

 

ماکارونی چاق کننده نیست!

به طور کلی، توصیه می‌شود در طول روز هر انسانی برحسب نیاز و بر مبنای شاخص‌های سن و وزنش،‌ بین 6 تا 11 واحد نان و غلات مصرف کند که از این بین هر فردی می‌تواند برحسب ذائقه و علاقه 2 تا 3 واحد آن را به ماکارونی اختصاص دهد. متاسفانه این باور غلط بین خیلی‌ها وجود دارد که ماکارونی چاق کننده‌تر از برنج است!

باوری که منجر به پیشی گرفتن مصرف نان و برنج نسبت به ماکارونی شده است. درحالی که با توجه به مقایسه ارزش غذایی این دو ماده می‌توانیم به راحتی برنج را با ماکارونی جایگزین کنیم و مشکلی هم برایمان پیش نیاید. چون ماکارونی تنها در صورت زیاده روی در مصرف می‌تواند منجر به چاقی شود و در صورتی که بعنوان بخشی از رژیم غذایی تعیین شده بر حسب انرژی افراد مصرف شود، مشکلی بوجود نخواهد آورد.

 

کودکان طرفداران همیشگی ماکارونی

بین گروه‌های مختلف سنی ، بچه ها علاقه زیادی به مصرف ماکارونی نسبت به برنج دارند. علاقه ای که می‌تواند نقش مهمی را در تامین مواد مغذی مورد نیاز برای رشد در این گروه سنی ایفا کند. درنتیجه با توجه به شاخص سن می توان مصرف این ماده غذایی را در این گروه سنی آزاد گذاشت.

مخصوصا اگر از انواع غنی شده ماکارونی یا ماکارونی‌های حاوی سبوس به همراه یک پروتئین مناسب مثل گوشت یا سویا یا حبوبات استفاده کرد؛ این ترکیب غذایی به راحتی می‌تواند انرژی و ریزمغذی های مورد نیاز برای تمام گروه‌های سنی بویژه کودکان را تامین کند .

مخصوصا وقتی پای اشکال مختلف ماکارونی و نودل وسط کشیده می‌شود و تنوع شکلی دلفریبی را روی میز غذا برای بچه‌ها و بزرگترها به وجود می‌آورد؛ اتفاقی که در مصرف برنج کمتر مشاهده می شود و می‌تواند حربه خوبی برای سربه راه کردن بچه های بدغذا باشد. البته نباید فراموش کنیم که اضافه کردن ترکیباتی مثل پنیر پیتزا ، خامه یا به عبارتی تهیه پاستا می‌تواند در افزایش انرژی دریافتی و لذا چاقی افراد در صورت زیاده روی در مصرف موثر باشد.

 

دم کردن یا نکردن؟!مساله این است!

جواب دادن به این سوال کار سختی است؛ چون ذائقه ما به یک روش پخت عادت کرده ولی متخصصان تغذیه برای حفظ ارزش های غذایی ، روش دیگری را برای پخت ماکارونی پیشنهاد می کنند. اگر در مغازه‌ها و بین غرفه هایی که از انواع و اشکال مختلف ماکارونی پوشیده شده‌اند، قدم بزنید حتما ماکارونی‌هایی را که با ویتامین های گروه B و آهن غنی شده‌اند، روبه رو می‌شوید ؛ به این‌ها انواع سبوس دار ماکارونی را هم اضافه کنید تا ببینید این ماده غذایی تا چه حد می تواند درتامین نیازهای غذایی شما موثر باشد.

این نقش مهم متاسفانه با روش پختی که از قدیم بین ما ایرانی ها رواج پیدا کرده کمرنگ می شود.چراکه ویتامین های محلول در آب نظیر ویتامین های گروه B و C در حین آبکش کردن تا حدود زیادی از بین می‌روند، در عین حال دم کردن ماکارونی هم به شدت منجر به افزایش نمایه گلیسمی این غذا یعنی تاثیر آن بر افزایش قند خون می شود، درنتیجه امروزه در اکثر توصیه های سلامتی تاکید زیادی بر دم نکردن ماکارونی به چشم می خورد ؛ توصیه ای که رعایت آن در برخی بیماریها مثل دیابت اهمیت ببیشتری هم پیدا می کند.

 

برنج قهوه ای مفیدتر از سبوس جداشده برنج

تاکید بر مصرف فیبرها، مواد غذایی سبوس دار یا اصطلاحا قهوه ای رنگ گاهی وقت ها منجر به زیاده روی در مصرف این نوع ترکیبات غذایی که حاوی فیبر بالایی هستند می شود ؛ تا جایی که خیلی وقت ها می بینیم که گاهی افراد از سبوس غلات به صورت جداگانه برای بهره بردن از خواص آن استفاده می کنند. در نقش مفید فیبرها در کاهش کلسترول خون ، تامین سلامت قلب و عروق ، بهبود عملکرد دستگاه گوارش و پیشگیری از یبوست شکی نیست، ولی مصرف آنها باید بسیار متعادل باشد؛ توصیه می کنیم برای افزایش تطابق دستگاه گوارش به مصرف رژیم های غذایی پرفیبر ابتدا در طول هفته اول مصرف جایگزینی یک الی دو وعده برنج سفید یا ماکارونی عادی با نوع سبوس دار آن صورت بگیرد و به تدریج تعداد دفعات آن افزوده شده تا به مقدار متعادل و متناسب برسد.

البته سبوس برنجی که به صورت سنتی برای کاهش اشتها و بهبود عملکرد دستگاه گوارش مورد استفاده قرار می گیرد ، منبع خوبی از ویتامین ها و ریز مغذی های دیگر است که قابلیت جذب پایینی در بدن به دلیل وجود فیتات دارد با این حال مصرف برنج قهوه ای به جای سبوس جداشده در تامین انرژی و تضمین سلامت دستگاه گوارش می تواند موثرتر از مصرف سبوس جداشده باشد.

مینا مولایی 

شما هم می توانید در انتهای همین مطلب نظرتان را با دیگران در میان بگذارید.

 بازگشت به صفحه نخست


نقل از :جام جم آنلاین

کد: 10390 تاریخ نشر: ۱۳۹۶ چهارشنبه ۲۸ تير بازدید: 2649 ساعت: 3:11 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 نکاتی برای جلوگیری از مسموم شدن ماکارونی ۱۴۰۳ دوشنبه ۱۲ آذر
2 ماجرای مسمومیت سه کودک با خوردن ماکارونی آلوده/ اطلاعیه سازمان ملی استاندارد درباره ماکارونی ۱۴۰۳ دوشنبه ۱۲ آذر
3 روایت گرانی ماکارونی و چند توصیه در اصلاح سیاست ارزی/‌ لزوم پرداخت علی‌‌الحساب یارانه‌ ۱۴۰۱ چهارشنبه ۱۴ ارديبهشت
4 ماکارونی کیلویی ۳۴ هزار تومان شد/ قیمت جدید ماکارونی اعلام شد ۱۴۰۱ سه شنبه ۱۳ ارديبهشت
5 یارانه دولتی که توسط ماکارونی به جیب خارجی ها ریخته می شود! ۱۴۰۱ دوشنبه ۱۵ فروردين
6 گندم نانی دلیل پائین بودن کیفیت ماکارونی/کاهش 50 درصدی تولید ماکارونی در ایران ۱۴۰۰ چهارشنبه ۳ شهريور
7 تورم سبب حذف برخی اقلام ضروری از سبد خانوار شد! ۱۴۰۰ چهارشنبه ۱۳ مرداد
8 چرا شکر و ماکارونی گران شد؟ ۱۳۹۸ شنبه ۲۱ ارديبهشت
9 خوردن اسپاگتی به سبک و روش ایتالیایی‌ها ۱۳۹۶ دوشنبه ۲۷ آذر
10 تولید سنتی، صنایع غذایی را به لبه پرتگاه برد ۱۳۹۶ دوشنبه ۱ آبان
11 ماکارانی سمولینا چه خواصی دارد ۱۳۹۶ يکشنبه ۱۶ مهر


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  نگذارید بدنتان ترشی بیندازد حالت اسیدیته بدن را با pH زیر 7 خون تعریف می‌کنند؛...

  فوت و فن پخت سالم ته چین اگر در تهیۀ ته چین برخی نكات در نظر گرفته نشود، به...

  چه کسانی نباید از شربت معده استفاده کنند؟ یک فوق تخصص گوارش و کبد تاکید کرد: افرادی که دچار ...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

حجت الله ایوبی: نوروز سفره رنگین الهی بر زمین است پایگاه خبری لقمه: حجت الله ایوبی گفت: جشن نوروز جشن نیکی هاست و جشنواره رنگ، ما از دیار رنگیم و گرمی و آفتاب، چه زیبا گفت مختومقلی که نوروز سفره رنگین الهی بر زمین است و رنگ کجا و دشنه و جنگ کجا؟
فلج حنجره در اثر مصرف سم تجزیه نشده در صیفی جات/ ابتلا به ام اس و دیابت نتیجه استفاده از کودهای شیمیایی یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه چندی پیش عده ای از افراد به دلیل استفاده از صیفی جاتی که قبل از تمام شدن دوره کارنس به بازار عرضه شده بودند دچار فلج حنجره شده اند نسبت به عوارض خطرناک استفاده بی رویه از کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی هشدار داد.
رژیم‌های لاغری با انرژی مشخص 1300 کیلوکالری رژیم دارای 1300 کیلوکالری،این رژیم شامل 5 واحد نشاسته، 4 واحد سبزی، 4 واحد میوه، 2 واحد شیر، 4 واحد گوشت و 3 واحد چربی است.
کنترل تغذیه نوجوانان نوجوانی دوره‌ رشد است. برای همین تغذیه در این دوران از اهمیت زیادی برخوردار است. بدن نوجوانان برای رشد کافی نباید با کمبود مواجه شود. اما در این سن تقریباً همه چیز پیچیده می‌شود حتی تغذیه.